1 miljoen euro extra coronasteun voor lokale sportverenigingen

Het Fonds Schiedam Vlaardingen trekt één miljoen euro uit om lokale sportverenigingen te helpen. Het Fonds wil diverse mogelijkheden bieden aan verenigingen om steun te krijgen en de coronacrisis te overleven.

Sportverenigingen in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis kunnen bij het Fonds bijvoorbeeld renteloze leningen afsluiten om liquiditeitsproblemen op te lossen. Ook is er budget voor acties om leden te behouden en voor concrete toekomstplannen die ervoor zorgen dat de vereniging ook na corona vitaal is.

“We nemen het zeer ruim”, vertelt directeur John Massaar van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. in Vlaardingen Vandaag. “Ook de bridgevereniging en de scouting vinden we belangrijk.” Vooral het liquiditeitsprobleem komt bij sommige verenigingen naar voren. “Er zijn allerlei regelingen van het Rijk, maar die zijn ingewikkeld en hobbelen achter het probleem aan”, stelt Massaar.

Nu pas steun
Op de vraag waarom de steun voor sportverenigingen nu pas van de grond komt heeft Masaar een duidelijk antwoord. “We hebben al eerder ondersteuning gegeven aan verenigingen in het algemeen, maar daar reageerden vooral organisaties als scholen en de voedselbank op. Sportverenigingen hadden het minder moeilijk en dachten dat ze al snel weer gewoon konden gaan sporten. Maar dat duurt nu toch langer dan verwacht.”

Met terugwerkende kracht de aanschaf van materialen declareren zit er niet bij. De focus ligt op de toekomst. Daarbij is een miljoen euro gereserveerd, maar is er verder geen duidelijke afbakening. “Het is heel erg afhankelijk van wat voor soort vereniging je bent”, vertelt Massaar. “Een plan van een vereniging met 1000 leden om iets te organiseren zal er anders uitzien dan een plan van een vereniging met 15 leden.”

Het Fonds Schiedam Vlaardingen denkt dat de steun een mooie laagdrempelige manier is om bij te dragen aan de toekomst van de verenigingen. Normaal gesproken zijn er ook andere financierders nodig om een bijdrage van het fonds te krijgen, maar dat is nu niet nodig. “We vragen geen co-financiering”, stelt Massaar duidelijk.